Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Μετανάστες και κρίση


  • Πώς προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων (και μεταναστών) σε συνθήκες οξείας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και ύφεσης και ποιες προκλήσεις διαμορφώνουν οι νέες μεταναστευτικές ροές και η διεθνής συγκυρία για την ελληνική κοινωνία;
  • Ποιες είναι οι πολιτικές που θα απαντήσουν στα κρίσιμα ζητήματα που αναδεικνεύει η σύγχρονη μετανάστευση στην Ελλάδα; [απασχόληση και κοινωνικό κράτος, ιστορικό κέντρο και αστική υποβάθμιση, σύστημα ασύλου και πρόσφυγες, εξωθημένη εγκληματικότητα και ανθρωπιστική κρίση,  ξενοφοβία και οργανωμένη ρατσιστική βία, ρατσιστικός λόγος και μισαλλοδοξία]
Όπως πρόσφατα ανέδειξε η απεργία πείνας μεταναστών εργατών και ο διαδεδομένος ξενοφοβικός λόγος, η υλοποίηση των πολιτικών με απτά αποτελέσματα για την ένταξη έχει μακρύ δρόμο μπροστά της.
Η κοινωνική συνοχή και οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται από χρόνια προβλήματα όπως εκείνο της μαζικής μεταναστευτικής εισροής που έχει πλέον λάβει χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης χωρίς την απαραίτητη απάντηση από την πολιτεία, λόγω αδύναμης πολιτικής βούλησης και μεγάλων ελείψεων συντονισμού. Η πρόσφατη δημόσια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και η Έκθεση του FRA αποτελούν οξείες μομφές και έσχατα μέσα ευαισθητοποίησης.
Ταυτόχρονα, η φτώχεια, η εξαθλίωση και η εκμετάλλευση υπο- και ατύπως ασχολούμενων μεταναστών χωρίς στοιχειώδη κοινωνική φροντίδα και πολιτικές, συμβάλλει στην προϊούσα υποβάθμιση του αστικού χώρου και οδηγεί σε εντάσεις και ρήγματα στην κοινωνική συμβίωση, καθώς και στην άνοδο ξενοφοβικού, απλουστευτικού και αποπροσανατολιστικού δημόσιου λόγου.
Αν η ένταξη των μεταναστών είναι μέρος ενός μεγαλύτερου διακυβεύματος για την κοινωνία και την ανάπτυξη, η προστασία της εργασίας σε καιρούς κρίσης και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι η ελάχιστη αφετηρία, ενώ η οικοδόμηση μιας νέας ιδιότητας του πολίτη, ζητούμενο από όλες τις πλευρές και αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον.

Δημόσια Συζήτηση – Στρογγυλή Τράπεζα
Η ένταξη των μεταναστών σε καιρούς κρίσης: από την προστασία της εργασίας στην ιδιότητα του πολίτη
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη -Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο
7 Απριλίου, 17:00-20:00
Υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων
Διοργανωτές: Βρετανικό Συμβούλιο, MPG, i-RED, ΕΕΔΑ
• Σύμφωνα με τη νέα έρευνα MIPEX (Migrant Integration Policy Index) που δημοσίευσαν το Βρετανικό Συμβούλιο και το Migration Policy Group (MPG) (για την Ελλάδα συμμετείχαν το Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα την Ισότητα και την Ετερότητα (i-RED) και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει παρουσιάσει συνολικά την μεγαλύτερη βελτίωση στις μεταναστευτικές ενταξιακές της πολιτικές συγκριτικά με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χάρη στη μεταρρύθμιση του Κώδικα Ιθαγένειας.
Στις 7 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη -Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.Καμίνης, η Υφυπουργός Εργασίας κ.Νταλάρα και πολλοί άλλοι συζητούν σε στρογγυλή τράπεζα για όλα τα ζητήματα. (17.00-20.00)
Πρόσκληση-Πρόγραμμα
Αναδημοσίευση από το protagon.gr 7/4/2011

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.draseis&id=6177

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου